Πέμπτη 7 Απριλίου 2011








1 σχόλιο:

  1. ΟΡΕΙΝΕΣ ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ

    ΡΕΜΑ ΝΙΚΟΛΑΟΥ (ΛΟΥΤΡΑ ΠΟΖΑΡ) – ΡΑΜΝΟ ΜΠΟΡ ( ΙΣΙΟ ΠΕΥΚΟ)

    Είναι το κατάφυτο και απόκρημνο κεντρικό ρέμα με γάργαρα νερά και καταρράκτες που κατεβαίνει από ΡΑΜΝΟ ΜΠΟΡ – ΣΟΛΟΥΝΑ – ΔΟΝΤΙ – ΚΙΛΙΝΤΕΡΚΑ – ΣΟΚΟΛ και εκβάλει στον ΑΣΠΡΟΠΟΤΑΜΟ (ΜΟΓΛΕΝΙΤΣΑ) μέσω του ΘΕΡΜΟΠΟΤΑΜΟΥ που διασχίζει τα στενά των Λουτρών ΠΟΖΑΡ, στην πλευρά προς το ΣΟΚΟΛ – ΝΤΟΜΠΡΟ ΠΟΛΕ υπάρχει καταρράκτης ύψους 45 m, η περιοχή είναι ιδιαίτερου φυσικού κάλλους και ιστορικότητας, η περιοχή είναι ενταγμένη στα δίκτυα προστασίας NATOURA 2000 και CORINE.
    Στην περιοχή του ρέματος υπάρχουν και πίστες αναρρίχησης.

    ΛΟΥΤΡΑ ΠΟΤ - ΖΑΡ ( ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΦΩΤΙΑ )

    Στην αρχή του ρέματος συναντάμε την λουτρόπολη Λουτρακίου. Πρόκριτε για τα γνωστά από αρχαιοτάτων χρόνων για τις θεραπευτικές και χαλαρωτικές τους ιδιότητες μέσω θερμαλισμού και ποσηθεραπείας, ιαματικά λουτρά που πηγάζουν από επτά θερμές πηγές στην κοίτη του ΘΕΡΜΟΠΟΤΑΜΟΥ του ρέματος ΝΙΚΟΛΑΟΥ, στην περιοχή υπάρχει σύμπλεγμα σπηλαίων με στοιχεία ανθρώπινης παρουσίας από την νεολιθική και παλαιολιθική περίοδο.
    Στην περιοχή επίσης βρέθηκαν ταφικά ευρήματα που μαρτυρούν για τους
    ΄Αλμωπες που φέρονται ως γίγαντες με ανεπτυγμένα σωματικά χαρακτηριστικά και όψη.

    ΡΑΜΝΟ ΜΠΟΡ ( ΙΣΙΟ ΠΕΥΚΟ)

    Πάνω από τα λουτρά είναι το φημισμένο φαράγγι ΡΑΜΝΟ ΜΠΟΡ, είναι μια μαγευτική διαδρομή δύσκολα προσιτή στον περιπατητή με ψηλές ορθοπλαγιές κατακόρυφους βράχους, πολλά νερά και άγρια πυκνή βλάστηση, μέσα από αυτό διέρχονται οι περισσότερες διαδρομές που αναφέρουμε παρακάτω.

    ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ ΠΕΖΟΠΟΡΙΑΣ ΙΔΙΑΙΤΕΡΟΥ ΦΥΣΙΚΟΥ ΚΑΛΛΟΥΣ

    1) ΛΟΥΤΡΑ ΛΟΥΤΡΑΚΙΟΥ – ΑΝΩ ΛΟΥΤΡΑΚΙ, μήκος διαδρομής 2,5 km. ,1,5ω

    2) ΛΟΥΤΡΑ ΛΟΥΤΡΑΚΙΟΥ – ΚΑΤΑΡΡΑΧΤΗΣ ΡΕΜΑΤΟΣ-ΚΟΥΝΟΥΠΙΤΣΑ, μήκος διαδρομής 4 km.-1,3ω.

    3) ΡΕΜΑ ΝΙΚΟΛΑΟΥ-ΘΕΣΗ ΚΑΣΤΑΝΙΕΣ 8 km. -3ω.

    4) Συμβολή ΡΕΜΑ ΝΙΚΟΛΑΟΥ/ΡΕΜΑ ΚΟΥΝΟΥΠΙΤΣΑΣ –ΡΑΜΝΟ ΜΠΟΡ –ΠΗΓΗ ΣΟΛΟΥΝΑ μήκος διαδρομής 8 km. -4ω. και από εκεί είτε δεξιά προς ΣΟΚΟΛ μέσο ΚΙΛΙΝΤΕΡΚΑ και ΑΥΧΕΝΑ ΣΤΑΥΡΙΝ μήκος 4 km. -2ω, είτε αριστερά προς το καταφύγιο ανάγκης στο ΔΟΚΑΡΙ μήκος διαδρομής 4 km. -2ω.

    Σε όλες τις ως άνω διαδρομές και κατά την διάρκεια της πορείας μέσα στο ρέμα ο βαθμός δυσκολίας είναι μεγάλος.

    Στα περισσότερα σημεία δεν υπάρχει σωστή σήμανση ούτε χαρακτηρισμός των διαδρομών, τα απαραίτητα γεφυράκια που εξυπηρετούσαν την διάβαση του ρέματος έχουν καταστραφεί και γενικά η διαδρομή αυτή παρά το μεγαλείο της και την ομορφιά της έχει παραμεληθεί τελείως σε αυτόν τον τομέα.

    Πριν επιχειρηθεί η διαδρομή θα πρέπει να ενημερωθείτε είτε από ντόπιο κάτοικο που την γνωρίζει, είτε μέσω του περιοδικού για τα σημεία αναφοράς.

    f.b …. Kaimaktsalan travelsport.

    ΑπάντησηΔιαγραφή